Persbericht Post Covid-trainingen

Paramaribo/Utrecht, 31 oktober 2022

Stichting Amigoal heeft vanaf begin oktober in de ziekenhuizen van Paramaribo en Nickerie trainingen verzorgd gericht op de nazorg na de heftige Covid-periode. Met medewerking van alle ziekenhuizen in Suriname en een aantal betrokken partijen in Nederland, is de training Gespreksleider collegiale nazorg uitgerold over de ziekenhuizen.

Vanuit Nederland zijn de trainers Ingelise Roelen en Jim de Kroon, beiden zeer ervaren op het gebied van collegiale nazorg trainingen, naar Paramaribo gegaan om per ziekenhuis minimaal twee gesprekleiders op te leiden zodat zij vervolgens met hun collega’s in gesprek kunnen gaan over de ervaringen van deze gitzwarte periode in de ziekenhuizen. En dat het nodig is, blijkt uit de verhalen die al tijdens de training naar boven komen. Onbeschrijflijke situaties die voor Nederlandse begrippen ondenkbaar zijn. Dat er nu ruimte is om hierover te praten, komt geen dag te vroeg. Er is uitval onder het personeel en de emoties zitten erg hoog. Het is goed dat er nu actie is ondernomen blijkt uit de reacties van betrokkenen.

“Het is belangrijk voor het zorgpersoneel in de ziekenhuizen dat ze weten dat hun werk en inzet wordt gewaardeerd, we zagen de strijd die ze persoonlijk en tijdens hun werk hebben moeten voeren, we hopen dat deze training hen helpt om verder te gaan,” aldus Amigoal.

Marianne de Jong, oprichter en voorzitter van Stichting Amigoal en zelf voormalig IC-verpleegkundige is vorig jaar naar Paramaribo gereisd, midden in de Covid-pandemie om daar te helpen, en zij zag de schrijnende situatie. Terug in Nederland zag ze dat de NL-ziekenhuizen aandacht hadden voor het welbevinden van hun personeel. “Juist dat is zo belangrijk. De erkenning van de situatie waarin de mensen gewerkt hebben. Het leed dat ze gezien hebben, de frustratie dat ze niet meer konden doen en ook de onmacht en de niet ophoudende diensten. Sommige verpleegkundigen werkten dagen achter elkaar omdat het niet anders kon”, aldus Marianne. Met het aanbieden van deze trainingen, laten de Surinaamse ziekenhuizen zien dat ze oog hebben voor hun zorgmedewerker en spreken de waardering uit voor alle inzet van de zorg professionals.