Een jaar geleden tijdens de zwarte periode van de Corona pandemie in Suriname werkte ik, Marianne de Jong weken op de Intensive Care van het ’s Lands ziekenhuis in Paramaribo. Nu, een jaar later, is een team trainers dankzij de organisatie en financiering van Amigoal in Suriname. Vanuit alle ziekenhuis instellingen wordt een afvaardiging getraind in het voeren van de zware gesprekken met collega’s die nog veel verstopte emoties hebben en diverse lichamelijke- en psychische klachten ervaren. Deze mensen verdienen zo deze aandacht en hulp want ze stonden in de frontlinie met alle risico’s en consequenties van dien. Chapeau voor deze zorgkanjers, die met de beperkte middelen alles van zichzelf hebben gegeven.

Hoe is het zo gelopen?
Toen ik terug kwam in Nederland, bleek er een post covid training ontwikkeld te zijn voor zorgprofessionals, die na de zware mentale belasting kampten met diverse klachten. Gegrepen door kansen dacht ik dit moet toch ook mogelijk zijn voor de Surinaamse zorg professionals die heftige situaties hebben moeten doorstaan; ik heb het immers zelf ervaren.

Na een jaar doorzetten waren er financiële middelen en zo zijn nu ook in Suriname zorgprofessionals in staat om met hun collega’s in gesprek te gaan om hun ervaringen te delen. Noodzakelijk om weer verder te kunnen met het werk en zo waardevol dat wij hier een bijdrage aan kunnen leveren.

Dank aan de trainers Jim de Kroon en Ingelise Roelen van Bounce, St. Antonius Ziekenhuis en het ’s Lands ziekenhuis, die dit mede hebben georganiseerd en mogelijk gemaakt.

Bekijk hier het nieuws op Suriname Live Stream: https://www.youtube.com/watch?v=MlCYzf4ZSWo&t=1340s